Daleka Azja zawitała do kowalewskiej pracowni gastronomicznej.
Dzięki uprzejmości właściciela restauracji „Smaki Indii. Restaurant Cafe & Bar” w Toruniu zajęcia dla grupy uczennic naszej szkoły poprowadzili Sampath i Harish – dwaj kucharze mieszkający w Toruniu, ale pochodzący z Indii.
– Nasi goście przedstawili receptury i sposób przygotowania następujących dań: Butter Chicken, Coconut Malai Chicken oraz Mango Lasii Drink i Gulab Jamun Dessert – mówi pani Magdalena Śliwińska. – Młodzi adepci sztuki gastronomicznej przyglądali się nie tylko przygotowaniu potraw, ale także całej pracy kucharzy, podziwiając ich profesjonalizm, koncentrację i dbałość o najmniejsze szczegóły. Dodatkowym atutem była możliwość konwersacji w języku angielskim, gdyż nasi goście nie używali języka polskiego. Początkowe delikatne onieśmielenie naszych uczniów szybko zostało zastąpione przez ciekawość nowych smaków i zapachów. Okazało się, iż potrawy nie były trudne w przygotowaniu, a całości dopełniała rozpływający się po pracowni gastronomicznej aromat kozieradki, kardamonu i kokosu – opisuje pani Magdalena.
Warsztaty zakończyły się wspólnym posiłkiem, który był okazją do zadawania pytań i dzielenia się własnymi doświadczeniami. Młodzież była zainteresowana m.in. kwestią nauki w Indiach oraz ogromną liczbą używanych tam języków.
– Moim marzeniem jest pokazywać uczniom świat kuchni i jej różnych smaków, tajemnic oraz szczypty magii, która dzieje się w każdej potrawie, przyrządzanej w różnych zakątkach naszego globu. Sama bardzo lubię poznawać potrawy z różnych regionów świata, dlatego cieszę się, że udało mi się takie spotkanie zorganizować w naszej szkole – podsumowuje pani Magdalena Śliwińska.
Zadowolone ze spotkania i nowych doświadczeń są także uczestniczki warsztatów kulinarnych. – Bardzo się cieszę, że mogłam uczestniczyć w takim wydarzeniu, było naprawdę superr!!! – ocenia Julka.
Z kolei Zuzia dodaje, że nowe wiadomości na pewno wykorzysta przy różnych okazjach. – Poznałam nowe smaki, piękne zapachy oraz techniki gotowania. Myślę, że było to bardzo przydatne i że uda mi się powtórzyć potrawy, które dziś poznaliśmy – mówi Zuzia.
Również Kinga i Milena są zadowolone z udziału warsztatach. – Bardzo nam się podobało, ponieważ poznałyśmy nowe smaki i inną kulturę. Bardzo się cieszymy, że miałyśmy okazję uczestniczyć w dzisiejszych warsztatach, gdyż dały nam one możliwość poznania całkiem nowej kuchni – mówią dziewczęta.
Pozytywne wrażenia koleżanek podziela także Daria. – Dzisiejsze warsztaty z kuchni hinduskiej przebiegły w miłej atmosferze. Poznaliśmy bogactwo kuchni hinduskiej, w której dominują mocny aromat przypraw, niesamowita gama barw oraz wyraziste smaki. Na zajęciach w naszej pięknej pracowni mieliśmy okazję zobaczyć, jak funkcjonują kucharze hinduscy. Razem z naszymi gośćmi przyrządzaliśmy m.in. „Coconut Malai Chicken” oraz „Mango Lasii Drink”. Niesamowitym aspektem tej kuchni był dobór różnorodnych przypraw korzennych, takich jak gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, kardamon, curry. Miłym zaskoczeniem podczas przyrządzania dań było zestawienie kilku różniących się od siebie przypraw, np. cukier+pieprz+imbir+kurkuma, które w efekcie dały ambrozję smaku, pozostając w pamięci na długo. Bardzo się cieszę, że mogłam uczestniczyć w warsztatach i poznać różnorodną technikę sporządzania potraw kuchni hinduskiej. Mam nadzieję, że uda się jeszcze zorganizować takie warsztaty i zdobędziemy więcej cennego doświadczenia na przyszłość – ocenia Daria.