W ubiegłym tygodniu uczniowie naszej szkoły z klas o profilu gastronomicznym mieli okazję wziąć udział w wykładzie popularno-naukowym pt. „Zero Waste i Sustainability – tylko modne słowa czy rewolucja w kuchni?”. Wykład poprowadzili naukowcy z Politechniki Bydgoskiej inicjując w naszej szkole realizację projektu pt. „Żywność na okrągło, czyli Zero Waste w i od kuchni” dofinansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, do udziału którego zostali zaproszeni nasi uczniowie wraz z nauczycielami przedmiot\ow zawodowych.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się Dyrekcja Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim, uczniowie z klas o profilu gastronomicznym, oraz uczniowie z ósmej klasy Szkoły Podstawowej w Kowalewie Pomorskim z opiekunami, którzy z wielkim zaciekawieniem przysłuchiwali się jakim celom przyświeca polityka Zero Waste w kuchni.
Z wykładu dowiedzieliśmy się wiele przydatnych informacji: jak dać żywności drugie życie i jak nie marnować jedzenia.
Wykład był wstępem do dużego projektu, który realizowany będzie od września 2025r. Uczestnikami projektu będą uczniowie z klas o profilu gastronomicznym. W trakcie projektu wezmą udział w warsztatach z gotowania pt. ”Zero Waste w i od kuchni”, podczas których będą przygotowywać potrawy zgodnie z założeniami Zero Waste w pracowni gastronomicznej Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Bydgoskiej. W czasie trwania warsztatów uczniowie przygotują wybrane potrawy zgodnie z założeniami Zero Waste, spróbują jak smaczne może być nowoczesne gotowanie oraz stworzą własne receptury oparte na polityce Zero Waste, które następnie zostaną wydane w formie e-booka – relacjonuje pani Magdalena Paczkowska, koordynatorka naszej szkoły.







