Wyjazd do Poznania

                              W ubiegłym tygodniu grupa naszych „żywieniowców”, w ramach unijnego projektu pn. „Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko-Dobrzyńskim” realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego dla Poddziałania 10.2.3 Kształcenie zawodowe, Działanie 10.2 Kształcenie ogólne i zawodowe w ramach Osi priorytetowej 10 Innowacyjna Edukacja, odbyła wycieczkę do Poznania.
– Odwiedziliśmy czterogwiazdkowy Hotel Novotel Poznań Centrum oraz trzygwiazdkowy Hotel Ibis – mówi pani Marta Malinowska. – Naszą przygodę z największym hotelem w Poznaniu, który jest jednocześnie drugim co do wielkości hotelem w Polsce, rozpoczęliśmy od obiadu w eleganckiej restauracji hotelowej WINESTONE.

 Następnie pan Przemysław Konieczyński, dyrektor operacyjny hotelu Novotel & Ibis Poznań Centrum oprowadził nas po imponującym obiekcie. Mieliśmy okazję m.in. zwiedzić pokoje hotelowe typu Superior, Executive, My Room, a także hotelową restaurację WINESTONE.

 Ponadto w strefie WISE CAFE mogliśmy zobaczyć, jak przed paleniem wyglądają ziarna kawy importowane z Brazylii. Wielką atrakcją dla nas była możliwość palenia kawy, a także poznanie całego przebiegu tego procesu.

 Mieliśmy także szansę zobaczyć kuchnię tego ogromnego obiektu. Na wszystkich uczestnikach wycieczki wywarła ona wielkie wrażenie. Zobaczyliśmy ponadto osiem sal konferencyjnych hotelu. W jednej z nich pan Przemysław Konieczyński opowiedział nam o swojej pasji – hotelarstwie. Wspominał, od czego zaczęła się jego przygoda z hotelarstwem i w jaki sposób potoczyła się jego droga zawodowa.
Uczestniczyliśmy również w warsztatach cukierniczych w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Wraz ze studentami nasi przyszli technicy żywienia sporządzili creme brulee oraz lava cake.

Galeria

GALERIA

Zespół szkół w Kowalewie 2018 © Wszystkie prawa zastrzeżone.

Skip to content