“W staropolskiej kuchni”
W poniedziałek 4 kwietnia młodzi adepci sztuki kulinarnej z klas: III A, III F oraz
II B o profilu technik żywienia uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Warszawy pod opieką nauczycielek przedmiotów zawodowych – pani Marty Malinowskiej i pani Magdaleny Paczkowskiej.
Wydarzenie było niezwykłą podróżą w czasie, bowiem uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych pn.”W staropolskiej kuchni”, podczas których przygotowali potrawy z pierwszej książki kucharskiej “Compendium Felculorum Stanisława Czernieckiego. Niewątpliwą atrakcję stanowił fakt, że młodzież doskonaliła swoje umiejętności pod okiem kucharzy z Muzeum Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie.
– Stare receptury zostały przedstawione w nowej odsłonie, a potrawy bardzo zasmakowały uczestnikom wycieczki – mówi pani Magdalena Paczkowska.
Uczniowie podczas warsztatów sporządzili jesiotra w kapuście, figatelle jaglane z sosem Robertowym, a na deser Blanc-Manger czekoladowy z sosem wiśniowym w towarzystwie kuleczek z melona.
– Była to także niezwykła lekcja historii podczas, której uczniowie mogli dowiedzieć się, jak wyglądało życie za czasów króla Jana III Sobieskiego oraz jak wyglądało ucztowanie na dworze królewskim. – Po pysznym obiedzie zwiedziliśmy ogrody królewskie i pałac w Wilanowie. Spragnieni wrażeń i chłonni wiedzy postanowiliśmy odwiedzić Wilanów latem – podsumowuje pani Magdalena.