Spektakularne zwycięstwo Agaty i Asi
W poniedziałek 28 września br. w gościnnym Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej z sześciu szkół z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o Wielką Chochlę Gastronomika. Z dumą informujemy, że w konkursie pn.„Smaki potraw i zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów gotowanych na żywo w żeliwnych kociołkach” najlepsze okazały się nasze uczennice Agata Janiszewska i Joanna Barczyńska z klasy IV TŻ, które pod okiem Piotra Lewtaka z restauracji La Strada w Stargardzie przyrządziły węgierską zupę gulaszową.
– Zwycięska zupa została zaprezentowana w nowej odsłonie, ponieważ oprócz podstawowych technik i metod sporządzania wykorzystano także elementy kuchni molekularnej. Zupę podano w nowoczesny sposób z poduszeczką sferyczną z kwaśnej śmietany w towarzystwie malutkich kopytek. Do dekoracji dania wykorzystano min. kwiaty jadalne – opisuje pani Magdalena Paczkowska.
Najsmaczniejszą zupę wybrała komisja konkursowa, którą zachwycił smak, aromat oraz nowatorski sposób podania zupy.
– Oprócz zwycięskiej gulaszowej, młodzi kucharze przyrządzili zupę śródziemnomorską (Zespół Szkół Technicznych w Żninie), zupę wegańską kim ci (ZS Gastronomiczno-Hotelarskich im. M. Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu), żurek kujawski z białą kiełbasą (ZS Centrum Kształcenia Zawodowego im. I. Łyskowskiego w Grubnie), jesienną zupę dyniową (ZS Ponadpodstawowych w Świeciu) – informuje pani Magdalena.
Do konkursu kulinarnego Agata i Asia przygotowywały się pod kierunkiem pani Magdaleny Paczkowskiej. Laureatkom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!