30 maja gościem Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim był mistrz kuchni, autor popularnego programu telewizyjnego „Okrasa łamie przepisy” Karol Okrasa
Gość poprowadził zajęcia kulinarne z uczniami technikum żywienia i usług gastronomicznych, a następnie spotkał się z pozostałymi uczniami szkoły oraz mieszkańcami Kowalewa Pomorskiego. Partnerem wydarzenia była restauracja Kuźnia Smaków z małego Pułkowa. Znany wszystkim z telewizji szef kuchni opowiadał o swojej kulinarnej pasji, a także poczęstował słuchaczy przygotowanym podczas prezentacji przepysznym łososiem.
– Spotkanie z panem Karolem Okrasą to dla mnie ogromnie ważne doświadczenie – mówi Ola Pokora, uczennica trzeciej klasy technikum. – Byłam pod wrażeniem jego zdolności i tego jakim jest miłym i sympatycznym człowiekiem. Zanim zaczęliśmy wspólnie gotować, pan Karol opowiedział nam o sobie i o swojej pasji. Przekazał nam dużo wiedzy, którą w przyszłości na pewno wykorzystamy – dodaje Ola.
W łamaniu przepisów pomagały Karolowi Okrasie również nauczycielki przedmiotów zawodowych Marta Malinowska i Magdalena Śliwińska. – Nasze spotkanie rozpoczęliśmy przy kawie. Pan Karol opowiedział młodzieży jak rozpoczęła się jego kucharska przygoda – relacjonuje Marta Malinowska. – Mówił o swoich szkolnych latach, jakim był uczniem, o swoich praktykach w hotelu Bristol. Opowiedział, od czego zaczęła się jego przygoda z gastronomia – po prostu zmusiła go do tego sytuacja życiowa i mama go tak pokierowała. Uczniowie pytali również o kulinarne tajniki, m. in. dlaczego w swoich przepisach Karol Okrasa z takim upodobaniem używa kolendry i limonki? Dowiedzieli się ponadto, że mistrz bardzo lubi w kuchni aromat miodu, ale niekoniecznie desery. Pytali też o to, czy w jego pracy pojawiały się chwile zwątpienia i jakie były najważniejsze momenty w jego życiu. Usłyszeli także, iż pan Karol inspiruje się w swojej pracy staropolską kuchnią z XIV wieku. Nasz gość zdradził nam także kilka kulinarnych tajemnic. Na przykład zaskoczeniem dla wszystkich była informacja o rosole – aby poprawić jego smak, należy dodać imbir i limonę. Karol Okrasa okazał się bardzo życzliwym człowiekiem, z wielkim poczuciem humoru. Ponadto profesjonalistą pełnym pasji, z ogromną wiedzą. Gotowanie z nim było dla nas wszystkich wielkim przeżyciem i radością – ocenia Marta Malinowska.
Uczestnicy wspólnego gotowania z Karolem Okrasą podkreślają, iż była to dla nich lekcja łączenia smaków, aromatów i tekstur. – Przygotowaliśmy bardzo ciekawe potrawy – mówi Marta Malinowska. – Na przystawkę wędzonego łososia na sianie, podanego z komosą i warzywami oraz emulsyjnymi sosami o smaku buraka i natki pietruszki. Natomiast jako danie główne gęś konfitowaną na puree kalafiorowym z różyczkami z chrupiącego kalafiora, z karmelizowanymi buraczkami oraz sosem z czerwonego wina, goździków i siana, w towarzystwie placuszka z ziemniaka oraz popcornem z kaszy gryczanej. Trzecią potrawą były pierożki z farszem z kaszy i gęsi, okraszone cebulką, która smakowała jak boczek – opisuje nauczycielka.
Po spotkaniu Karol Okrasa rozmawiał z mieszkańcami Kowalewa Pomorskiego, rozdawał autografy i pozował do pamiątkowych zdjęć. Na zakończenie dnia każdy z uczniów biorących udział w gotowaniu z szefem kuchni otrzymał książkę z dedykacją od niecodziennego gościa. Karol Okrasa także otrzymał upominek kojarzący się z kowalewską szkołą. Dyrektor Bogdan Oskwarek wręczył mu pamiątkowy grawer.