Uczniowie poznawali tajniki egzotycznej kuchni
Jednym z elementów unijnego projektu pn. „Nowe perspektywy kształcenia zawodowego”, realizowanego przez Powiat Golubsko – Dobrzyński, są warsztaty dla młodych kucharzy, uczniów Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim. W marcu już dwie grupy adeptów sztuki kulinarnej szkoliły się w restauracji Kuźnia Smaków w Małym Pułkowie. Pod okiem doświadczonych szefów kuchni młodzież doskonaliła się w przygotowywaniu sushi oraz poznawała tajniki kuchni włoskiej.
Do tej pory w szkoleniu uczestniczyli uczniowie kilku klas, zarówno technikum, jak też szkoły branżowej. – Dzięki udziałowi w projekcie „Nowe perspektywy kształcenia zawodowego” nasi uczniowie realizują wyjazdy studyjne, podczas których mają możliwość odbywania zajęć praktycznych w warunkach właściwych dla prawdziwych restauracji – mówi Joanna Karwaszewska, doradca zawodowy i nauczycielka w kowalewskim Zespole Szkół. – Takie zajęcia są bardzo efektywne. Zgodnie z planem, warsztaty kulinarne odbędę się jeszcze w Restauracji Pałac Romantyczny w Turznie oraz w Osadzie Karbówko. Zależy nam, aby wszyscy uczniowie klas gastronomicznych mogli zdobyć ciekawe doświadczenie – dodaje.
Wraz z młodzieżą w warsztatach uczestniczyła nauczycielka przedmiotów zawodowych Marta Malinowska. – Nasi uczniowie poznali tajniki sporządzania sushi – mówi Marta Malinowska. – Wraz z przedstawicielką Restauracji Kuźnia Smaków panią Michaliną Miszczak przygotowali nigiri, futomaki, hosomaki, kappa maki, california maki, gunkan maki. Natomiast szef kuchni pan Jarosław Grębski przyrządził z młodzieżą potrawy kuchni włoskiej – sycylijską zupę pomidorową, bruschettę z pesto, bakłażana, oliwek i pomidora z łososiem oraz tradycyjną lasagne – opisuje Marta Malinowska. – Nad całością czuwała pani Anna Miszczak, właścicielka hotelu i restauracji – dodaje.
Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim cenią możliwość doskonalenia umiejętności zawodowych młodzieży pod okiem doświadczonych kucharzy. – Bardzo dziękujemy wszystkim za możliwość udziału w warsztatach, profesjonalizm, cenne wskazówki oraz sympatyczną atmosferę – ocenia Marta Malinowska. – Dodatkowo dla mnie osobiście był to niezwykle miły dzień, ponieważ podczas warsztatów w Kuźni Smaków spotkałam Paulinę, Monikę i Olę, moje uczennice – absolwentki naszej szkoły. Obecnie pracują w restauracji, w której szkolą się ich młodsi koledzy. Jestem z nich bardzo dumna! Dziewczyny świetnie odnalazły się na rynku pracy w gastronomii i są cenionymi pracownikami – podsumowuje.













