Ferie wykorzystane na zawodowe doskonalenie
W czasie ferii nasi uczniowie mieli okazję uczestniczyć w kursach „barista” oraz „barman”. Zdobywanie nowych umiejętności to część realizowanego w naszej szkole projektu pn. „Szkolimy się na zawodowców” .
Uczestnicy szkoleń nie tylko poznawali wiadomości teoretyczne, ale zdobywali również umiejętności praktyczne, m.in. stosowanie różnych technik parzenia i podawania kawy. Zgłębiali ponadto tajniki latte art, czyli dekoracji i upiększania serwowanej kawy za pomocą spienionego mleka i wszelkiego typu posypek.
Prowadzący kursy pan Dominik Deka pokazał uczestnikom, jak prawidłowo zaparzyć fantastyczne cappuccino i idealne espresso oraz zaprezentował ciekawostki z zakresu sztuki baristycznej. Nie mniej atrakcyjne od parzenia kawy okazało się przygotowywanie rozmaitych, fantazyjnie kolorowych drinków i poznawanie specyfiki pracy barmana.
(Fot. Dominik Deka)