5 grudnia naszą szkołę odwiedził Pan Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb – Pan Karp. Nad wszystkim bacznie czuwała i pomogła zorganizować pani Longina Borkowicz (nauczycielka przedmiotów gastronomicznych).
Warsztaty kulinarne, które poprowadził, miały na celu poznanie walorów organoleptycznych polskiego karpia. – Okazało się, że karp to wyjątkowa ryba, bo z polskich stawów, których jest aż 70 tyś., w większości z obszarów chronionych – mówi pani Longina Borkowicz. – Trzeba podkreślić, że karp z polskiej hodowli ma bardzo dobrej jakości mięso, soczyste, smaczne, bez zapachu mułu i z małą ilością ości. Z tej ryby można sporządzać tradycyjne (bożonarodzeniowe) potrawy, ale nie tylko. Zaproszony kucharz, Pan Władysław Krysztofiak, nauczył naszych uczniów, jak praktycznie wykorzystać wszystkie elementy ryby i sporządzić potrawy w nowym stylu. Przyszli adepci sztuki kulinarnej, czyli uczniowie klasy III TŻ sporządzali rybną zupę krem z makaronem warzywnym, roladki z karpia, terrinę z porem, karpia faszerowanego karpiem i karpia smażonego, którego podali na Julienne z warzyw korzeniowych – opisuje pani Longina. – Serdecznie dziękujemy panu Zbigniewowi Szczepańskiemu za zorganizowanie warsztatów i ciekawe informacje o polskim karpiu oraz jego hodowcach – dodaje.
Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim
ul. Świętego Mikołaja 6,
87-410 Kowalewo Pomorskie
PN. – CZW. – PT. 7:00 – 15:00
WT. 7:00 – 17:00 ŚR. 7:00 – 16:00
WT. 8:00 – 10:00 ŚR. 15:00 – 16:00
WT. 10:00 – 15:00 ŚR. 10:00 – 14:30
PT. 8:30 – 11:00
Zespół szkół w Kowalewie 2018 © Wszystkie prawa zastrzeżone.