Sukces naszych młodych mistrzów kuchni
W poniedziałek 23 września na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej wzięli udział w V edycji wojewódzkiego konkursu kulinarnego “Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach”. Zespoły z pięciu najlepszych szkół o profilu gastronomicznym z województwa kujawsko – pomorskiego walczyły o puchar przechodni – Wielką Chochlę Gastronomika. Do konkursu kulinarnego uczniowie przygotowywali się pod kierunkiem pani Magdaleny Paczkowskiej.
– Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy II A technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Julia Spieczyńska i Igor Gęstwa.
Uczniowie pod okiem szefa kuchni Mateusza Balcerka przygotowali bulion z jesiotra z kluseczkami półfrancuskimi. Nasza reprezentacja zachwyciła smakiem i sposobem podania jesiotranki.
Zupa przygotowana przez naszą drużynę urzekła jury i zdobyła I miejsce w konkursie, uzyskując tytuł najsmaczniejszej zupy.
Uczniowie w dowód uznania otrzymali sprzęt gastronomiczny i upominki. Rywalizacja była niezwykle zacięta, a zupy przepyszne. Kucharze z regionu przygotowali: parzybrodę, zalewajkę, tajską zupę, leśną zupę na dziczyźnie oraz tajską zupę roślinną i zwycięską jesiotrankę. Udział w konkursie był świetną okazją do wymiany doświadczeń oraz integracji środowiska gastronomicznego pomiędzy najlepszymi szkołami z województwa kujawsko- pomorskiego – relacjonuje pani Magdalena Paczkowska. – Dziękujemy dyrekcji naszej szkoły – paniom Joannie Graczyk-Sobiechowskiej oraz Iwonie Kamper – za ogromne wsparcie.
Zwycięzcom życzymy dalszych sukcesów zawodowych! Jestem dumna ze swoich uczniów – dodaje pani Magdalena Paczkowska.